1. Aszpikos felvágott
Mi van benne: maradék fehérje, maradék sertésfelvágott, sűrítők, selejtek, algafehérje.
Ami miatt ne fogyaszd: félreértés ne essék, az aszpikos nem piszkos, a selejt nem azt jelenti, ehetetlen, a legtöbbször csupán a szépséghibára utal. Az algafehérje az agaragar nevű, máskülönben a laboratóriumokban táptalajként használt moszatféle fehérjéje.

2. Frutti
Mi van benne: karamella, cukor, kismértékben vegyipari alapanyagok, műanyag gyanta, állományjavító anyag (gumiarábikum).
Ami miatt ne fogyaszd: igen érdekes felsorolás, amihez nincs mit hozzátenni. Talán csak annyit: a gumiarábikum onnan is ismerős lehet, hogy gyermekkorodban ezzel az anyaggal javították meg a kerékpárok kilyukadt gumijait. Most pedig szépen megesszük!?
Mit egyél helyette: nincs b verzió, hanyagoljuk az ilyen mű édességeket, költsünk helyettük inkább egy kiló barackra, almára.

3. Gumicukor
Mi van benne: állati eredetű kötőanyagok, növényi zselék, színezők, aromák.
Ami miatt ne fogyaszd: íme a tökéletes élelmiszeripari termék! Szinte semmi természetes nincs benne, ha ironikusak lennénk, akkor azt írnánk: szagosított, festett műanyag. Teljesen a vegyipar “teremtménye”.
Mit egyél helyette: a fruttihoz hasonlóan itt is az egyetlen egészséges alternatíva a gyümölcs lehet.

4. Tartós sütemény
Mi van benne: benzoátszármazékok, penészedésgátlók, állományjavítók, propionsav, tartósítószer.
Ami miatt ne fogyaszd: ahhoz, hogy egy sütemény több hónapig ehető legyen iszonyatos mennyiségű tartósítószerrel kell elkészíteni, nemritkán ezen adalékanyagok aránya elérheti a 10 százalékot is, pedig általában egy-két százaléknál többet nem szoktak használni. Az eredmény egy örök életű, de se íze, se bűze valami.
Mit egyél helyette: házi, friss sütit, ha már mindenáron édességre vágysz!

5. Szörp
Mi van benne: cukor, kukoricából kivont izocukor, sűrítőanyag, aromák.
Ami miatt ne fogyaszd: a jó hír az, hogy a szörpökben nem találsz tartósítószert. A rossz, hogy azért, mert egyszerűen olyan tömény a cukortartalmuk, hogy amellett egyetlen baktérium sem él meg. A cukor ugyanis vízelvonó, tehát megsemmisíti az életet.
Mit igyál helyette: ásványvizet, forrásvizet, ha mindenképp kell ízesítés facsarj bele citromot, narancsot, vagy bármilyen gyümölcsöt.

6. Párizsi
Mi van benne: körülbelül 40 százalék bőrke (aprított darabka), 20 százalék ipari szalonna, albumin, néha selejt húsáru, 15-20 százalék szója.
Ami miatt ne fogyaszd: szegény párizsinak a köztudatban igen rossz a híre, és most még mi sem védjük meg. Igen, a pletyka igaz, abból készül, ami a vágóhídon selejt lenne. Semmit sem dobnak ki, mindent felhasználnak, és a tányérjába tesznek. Az ipari szalonna elnevezés a semmire sem jó maradékot jelenti – szakszóval finomítva -, az albumin pedig a sertés- és marhavérből kivont fehérje.
Mit egyél helyette: ha mindenképp felvágottra éhezel, akkor inkább a tarja, sonka termékeket válaszd, igaz, hogy drágább, de azokon látszik, hogy legalább húsból van.

7. Zacskós leves
Mi van benne: tartósítószerek, mesterséges aromák, ízfokozók, zöldségdarabkák.
Ami miatt ne fogyassza: mielőtt még túl korán örülne, elmondjuk, a felsorolás egyetlen szimpatikus tagjával, a zöldségdarabkákkal sem megy sokra a bendője, ugyanis olyan apróra vágták, és annyira értéktelenné szárítottak, hogy sem rostot, sem ásványi anyagot nemigen találni bennük.
Mit egyél helyette: a megoldás nem a “tartósítószer mentes” másik zacskós levesben rejlik, hanem a saját, friss alapanyagokból főzött húsleves, bableves, gulyás az, ami ételként definiálható.

8. Virsli
Mi van benne: szója, sertéshús, legalább 20 százalék ipari szalonna.
Ami miatt ne fogyaszd: nagyobbrészt szója, kisebb részt nyesedék sertéshús, vagyis ami az aprításnál leesik. Selejt nincs, valamilyen élelmiszerbe minden darab jó lesz!
Mit egyél helyette: hasonlóan a parizer esetéhez, a sonka vagy tarja felvágottakat javasoljuk.

9. Mirelit pizza
Mi van benne: felvágottmaradék, maradék sajt, mesterséges ízanyagok, paradicsom.
Ami miatt ne fogyassza: kolbászos és szalámis pizza esetében a selejtes felvágott az egyik alkotórész, sajtosnál a selejtes sajtokat lehet ily módon hasznosítani. A pizzaalap köszönő viszonyban sincs egy igazi pizzaszósszal, csak hasonlít az olasz pizzériák által használt eredetire.
Mit egyél helyette: a frissen sült pizza nem egészségtelen, de ne egyél belőle túl sokat se.

10. Szénsavas, cukrozott üdítők
Mi van benne: víz, sok cukor, mesterséges aromák, állományjavító (kevés gumiarábikum, ismételten), szén-dioxid.
Ami miatt ne fogyaszd: igen sok szénsavas üdítőben nincs természetes aroma, az üdítő érzés pedig gyakran a töménytelen mennyiségű szén-dioxid, vagyis a szénsav miatt van, ami a nyelven pezsegve feldobja a fogyasztót. Előfordulhat, hogy egy literben 5-6 g CO2 is van, ez igen magas szám, összehasonlításul egy átlagos szódában ez a szám 3 g/liter!
Mit igyál helyette: szénsavmentes ásványvizet, forrásvizet.

11. Ketchup
Mi van benne: paradicsom, állománymódosító anyagok, néha tartósítószer.
Ami miatt ne fogyaszd: még akár állati fehérje is lehet benne, elvégre nem lehet az összes leszedett zöldséget egyenként átvizsgálni, így aztán minimális százaléknyi állati fehérje, pár szerencsétlen bogár bekerülhet az aprítógépbe. Amúgy a ketchupba sokszor csak a minden másra alkalmatlan paradicsom kerül.
Mit használj helyette: saját készítésű paradicsomszószt.

12. Sansa olívaolaj
Mi van benne: sansaolaj.
Ami miatt ne fogyaszd: azt kérdezed, hogy kerülhet ebbe a rettenetes felsorolásba a híresen egészséges olíva? Úgy, hogy ez nem az a bizonyos, csak a szegény rokon. A sansa olívaolaj a minőségi olívaolaj gyártása során visszamaradt olívából vegyszeres eljárással készül.
Mit használj helyette: szűz vagy extra szűz olívaolajat.

13. Fagylaltpor
Mi van benne: aroma, cukor, zselésítő anyagok keveréke, algákból kivont fehérje.
Ami miatt ne fogyaszd: egy fagylaltportól igazán nem várhatja el, hogy az egészségét szolgálja, ahogyan a szólás tartja, szép az, ami érdek nélkül tetszik. A fagylaltpor ilyen, fogyasztásához nem kötődik érdeke, nem táplál, csak finom. És mit szól az algafehérjéhez? Akárcsak az aszpikos felvágottban…
Mit használj helyette: fagyasztott joghurtot és igazi gyümölcsöt – ezekből ízletes, házi és egészséges fagylalt készíthető.

14. Filteres tea
Mi van benne: teatörmelék, gyakran mesterséges aromák.
Ami miatt ne fogyaszd: komolyan gondoltad, hogy gyümölcsdarabkákat talál majd a csészéd alján? A filteres teák legtöbbje a legértéktelenebb teatörmelékekből készül, amelyeket kicsit ízesítenek. Egy kis aromával.
Mit használj helyette: teafüvet, amit nem csomagolnak filterekbe.

15. Habspray
Mi van benne: növényi zsír, állományjavító, zselésítő anyag.
Ami miatt ne fogyaszd: a habspraynek semmi köze a tejszínhabhoz, az egy másik kategória, amelyre azok dobozán és majdan a pénztárnál, az ár beütésekor külön utalást találsz. A habspray kvázi tejszínhab növényi zsírokkal. Egyike a legkevésbé természetes termékeknek.
Mit használj helyette: végy zacskós habtejszínt és egy jó habverőt és már indulhat is az igazi tejszínhab gyártása.

16. “Szinte”-Sajt
Mi van benne: növényi zsiradék és fehérje, adalékok, színezékek, állományjavítók.
Ami miatt ne fogyaszd: ez a különös élelmiszerbolti lény az állatvilágban megszokott mimikrit használja fel arra, hogy becsapjon. Úgy néz ki, mint a sajt, de igen távol áll tőle. Tejet ugyanis nem tartalmaz. Szóval ha csupán az illúzió kedvéért fogyasztaná ezt a termékeket, mint Cypher, a lázadók árulója a Mátrix első részében, amikor egy kitalált étteremben virtuális sonkát falatozott Mr. Smithszel, akkor csak bátran!
Mit egyél helyette: vegyen helyette igazi, azaz házisajtot.

17. Szafaládé
Mi van benne: állati kötőszövet, mócsing (inak, rostok), ipari szalonna, kisebb mennyiségű szója, némi albumin.
Ami miatt ne fogyaszd: a háziállat úgynevezett egyéb részeit egy percenként nagyjából 3000-es fordulatszámmal pörgő kés egy fehér, kenőcsös anyaggá aprítja, ebből lesz a szafaládé. Annyira ez nem egészséges…
Mit egyél helyette: próbáld inkább a színhúsból készült, nemesebb felvágottakat. Árban drágább, és sajnos a tartósítószert ezeknél sem lehet teljesen megúszni, de legalább kevésbé egészségtelen, ha mindenáron húsra éhezel.

18. Energiaital
Mi van benne: cukor, mesterséges aroma, állományjavító (gumiarábikum), mesterséges úton előállított anyagok (pl. taurin, coffein).
Ami miatt ne fogyaszd: természetesen tudjuk, az energiaitalt nem azért isszuk, hogy rendbejöjjön a vérképünk, de mivel ebben a termékben semmi természetes anyag nem található, úgy éreztük, mégiscsak itt a helye.
Mit igyál helyette: például a ginzeng teát, ami teljesen természetes és szintén fokozza az ember energiaszintjét.

19. Tartós toastkenyér
Mi van benne: tartósítószer, liszt, állományjavítók.
Ami miatt ne fogyaszd: ahhoz, hogy a szeletelt kenyeret az előállítása után egy héttel is nyugodtan fogyaszthassa, állományjavítók kellenek bele. Tartósítószerként általában hangyasavat alkalmaznak, a liszt agyonfinomított.
Mit egyél helyette: frissen készített teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret.

20. Kakaós tejtábla
Mi van benne: növényi zsiradék, ízesítők, zsírmentes kakaópor, állományjavító, cukor.
Ami miatt ne fogyaszd: nem véletlenül nem szerepel a termék nevében a csokoládé, nem véletlen a körülírás sem: a szabvány szerint a kakaós tejtábla nem csokoládé, csupán hasonlít rá, az árháború egy újabb torz gyermekével van dolgunk. Olcsóbban kínáljuk a semmit, ez a mottó. A kakaópor gyakran annyira kilúgozott, hogy sok hasznos anyag is eltávozik belőle. Tudod, mi a történet csattanója? A kakaós tejtáblába még csak kakaóvaj sem kell! Konklúziónk: értékes anyagok száma: 0!
Mit egyél helyette: nézze meg a címkét, és vegyél helyette igazi csokoládét.

21. Sajtkrém
Mi van benne: selejt sajt, ömlesztősók (foszfátok), tejzsír, ízesítőanyag.
Ami miatt ne fogyaszd: az esztétikailag hibás sajtból készülő sajtkrémeknek, kockasajtoknak rendkívül magas a foszfáttartalma, ez különösen akkor kedvezőtlen hír, ha csontritkulásban szenvedsz, vagy hajlamos vagy rá, mert a foszfát ezt elősegítheti. Tehát mielőtt egy kockasajtba beleharap, előbb olvassa el, mit nyomtattak az oldalára…
Mit egyél helyette: igazi, nem ömlesztett sajtokat, például ementálit.

22. Csokoládéöntet
Mi van benne: cukor, zsír, kevés kakaó és sok adalékanyag.
Ami miatt ne fogyaszd: a szépen folyós állaghoz elengedhetetlen némi állományjavító segédanyag, illetve a színhez is kell valamennyi,és akkor már csak az íz beállítása van hátra. A csokoládéöntet csokoládét keveset, mesterséges anyagokat annál többet látott.
Mit egyél helyette: nem kell megijedni, pár perc alatt otthon is finom csokoládéöntet készíthető igazi csokiból és igazi kakaóból is.

23. Húskonzerv
Mi van benne: kevés maradék hús, ipari szalonna, bőrke és néha szója.
Ami miatt ne fogyaszd: tartósítószer nincs benne, ez kétségtelen. Cserébe viszont annyi ideig hőkezelik, hogy szinte minden értékes vitamin elbomlik benne.
Mit egyél helyette: a konzerv készítményeket, főleg a hústartalmúakat nem árt hanyagolni…

24. Burgonyacsipsz
Mi van benne: sok zsír, amiben sütés közben úszott, mesterséges aromák és ízfokozók.
Ami miatt ne fogyaszd: a krumplit megfürdetik a forró olajban, hogy ropogós csipsz legyen. Ebből sokat magába szív, majd jönnek a különböző mesterséges aromák, hogy például sonkás íze legyen.
Mit egyél helyette: almaszirmot, banáncsipszet.

25. Habkarika
Mi van benne: tojásfehérje, cukor, állományjavító és -módosító anyagok, színezékek.
Ami miatt ne fogyaszd: a tojásfehérjén kívül mesterséges anyagok kész tárháza. A színezéséhez pedig erős színezékeket használnak fel.
Mit egyél helyette: ha már tojáshab, akkor egy szelet gyümölcsös piskóta.

Nem árt tehát tisztába tenni, hogy mi is az amivel etetnek minket. Válasszunk tudatosan, ne sajnáljuk az időt a főzésre, hogy végleg elhagyjuk a feldolgozott késztermékeket. Friss, tiszta, teljes értékű alapanyagokat válasszunk, még akkor is ha azok drágábbak. Hiszen inkább a jó minőségű ételre költsünk, mint később a drága gyógyszerekre!

Forrás: Pozitivnap!